Sports Direct купува веригата магазини House of Fraser за 90 млн. паунда

Sports Direct купува веригата магазини House of Fraser за 90 млн. паунда

Водещият британски доставчик на спортно облекло Sports Direct ще закупи основаната преди 169 години верига магазини House of Fraser за 90 млн. паунда. Поради неуспешни преговори с кредитори, придобитата компания бе обявена в несъстоятелност само часове преди сделката да бъде обявена.

Sports Direct е основана през 1982 г. от крупния британски бизнесмен Майк Ашли и в момента е най-голямата верига на Острова за търговия на дребно със спортно облекло, оперирайки около 670 магазина в световен мащаб. Г-н Ашли вижда в сделката възможност едновременно да спаси House of Fraser и разшири портфолиото си от инвестиции. Милиардерът е собственик на английския професионален футболен клуб Нюкасъл Юнайтед и разполага с миноритарен дял в шотландския Глазгоу Рейнджърс. В допълнение, инвестициите му в спортни дрехи варират от достъпни за масовия потребител марки като Lonsdale и Everlast до бутикови брандове, предлагащи се в луксозната верига магазини Flannels.

“Ще направим всичко по силите си да запазим възможно най-голям брой магазини. Това е значима стъпка от стратегията за разширение на луксозния сегмент от облекла. Сделката ще е от полза както за House of Fraser, така и за Flannels.“, каза господин Ашли.

По-рано тази година House of Fraser обявиха, че 31 магазина трябва да бъдат затворени, закривайки 6 000 работни места. Г-н Ашли, който в миналото е бил обвиняван от власти, медии и инвеститори за недобро корпоративно управление и ниско заплащане на персонала си, може да стане отново обект на публичен натиск. „Персоналът, със сигурност, ще бъде притеснен за последствията, които продажбата на компанията ще има върху заплатите и работните условия“, заяви говорител на лейбъристката партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *