Telenor се споразумя да продаде активите си в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2.8 млрд. евро

Telenor се споразумя да продаде активите си в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2.8 млрд. евро

Telenor Group, норвежкият телекомуникационен оператор, е сключил споразумение за продажба на активите си в Централна и Източна Европа на PPF Group, чешка финансова инвестиционна група, за 2.8 млрд. евро.

Сделката включва операциите в Унгария, България, Черна гора и Сърбия и доставчикът на технологични услуги Telenor Common Operation. Договорената цена на транзакцията съответства на EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации) множител от 6.4. Сделката се очаква да приключи до края на септември 2018 г.

Операциите на Telenor в Централна и Източна Европа имат повече от 9 млн. клиенти и около 3 500 служители и реализират приблизително 9% от приходите и 8% от EBITDA на Групата през 2017 г. Ако транзакцията е успешна, Telenor ще остане с мобилни операции в Северна Европа и силно присъствие в Азия. Групата в момента има 178 млн. клиенти в Скандинавия, Европа и Азия и 30 000 служители.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа с приблизително 35 млрд. евро активи под неин контрол в различни сектори, включително банкиране, потребителско финансиране, недвижими имоти, минно дело и телекомуникации. С покупката „PPF Group изпълнява дългосрочната си цел да стане средно-голям европейски оператор“, заяви Ладислав Бартоничек, акционер в PPF Group, отговорен за телекомуникациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *