Изкуственият интелект вече няма нужда да бъде обучаван от хората: AlphaGo Zero

Изкуственият интелект вече няма нужда да бъде обучаван от хората: AlphaGo Zero

Мартин Паев, CFA

Изпълнителен директор, СОРТИС ИНВЕСТ

 

Напредъкът при изкуствения интелект достигна етап, в който компютрите повече нямат нужда да се учат от човешкия опит.

DeepMind, компания за изкуствен интелект базирана в Лондон, която бе придобита от Google през 2014г. работи по изкуствен интелект, който да бъде майстор на Го – древна китайска стратегическа настолна игра. Го е игра за двама, измислена преди повече от 2500 години. Играе се на поле с размер 19х19, в което целта е да заемеш повече територия от противника. Считана е за най-старата настолна игра в света, която се играе и до днес.

AlphaGo, програмата разработена от DeepMind, успя да победи Ке Джи – световният шампион по Го, на конференцията „Бъдещето на Го“ по-рано тази година и беше наградена с професионална степен 9 дан от Китайската Вейчи Асоциация.

В последствие DeepMind продължи тренировките на AlphaGo, като я остави да играе милиони игри сама срещу себе си. Нова версия на AlphaGo, показана наскоро под името AlphaGo Zero, започна обучението си от нулата без въобще да изучава каквито и да било минали игри между хора. Само в рамките на 3 дни тя победи предишна версия на AlphaGo със 100:0 игри. За 21 дни новата програма надхвърли способностите на AlphaGo Master, който победи 60 от най-добрите играчи на Го в света, вкл. Ке Джи. На 40-тия ден от обучението, AlphaGo Zero задмина всички предишни версии на AlphaGo, за да стане, по всяка вероятност, най-добрия играч на Го за всички времена.

Технологиите за изкуствен интелект имат огромен потенциал да навлязат не само в игралната индустрия, но и във всички сфери на човешкия живот.

Възможно е през XXII век Земята да бъде ръководена от виртуално правителство, захранвано от изкуствен интелект, базиран в „облака“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *