СОРТИС ИНВЕСТ КОНСУЛТИРА СОБСТВЕНИКА НА MJ DAIRIES В ПРИДОБИВАНЕТО НА ШРАЙБЕР ФУУДС БЪЛГАРИЯ – ЗНАКОВА СДЕЛКА ЗА БЪЛГАРСКИЯ МЛЕЧЕН СЕКТОР

СОРТИС ИНВЕСТ КОНСУЛТИРА СОБСТВЕНИКА НА MJ DAIRIES В ПРИДОБИВАНЕТО НА ШРАЙБЕР ФУУДС БЪЛГАРИЯ – ЗНАКОВА СДЕЛКА ЗА БЪЛГАРСКИЯ МЛЕЧЕН СЕКТОР

СОРТИС Инвест с вълнение обявява ролята си на изключителен финансов консултант на г-н Джозеф Морис Джабра, български предприемач с ливански произход за придобиването на Шрайбер Фуудс България (Schreiber Foods Bulgaria).

Шрайбер Фуудс България, българското подразделение на Schreiber Foods, е млечното предприятие, известно в миналото като Сердика. Тя беше приватизирана от френската Danone преди почти три десетилетия, а след това бе препродадена на водещия американски производител на млечни продукти Schreiber Foods през 2014 г. С тази придобивка г-н Джозеф Джабра, който вече притежава MJ Dairies в град Карлово, ще поеме контрола над известния производител на млечни продукти. Неговата съществуваща компания, MJ Dairies, е създала забележителна репутация като износител на различни видове сирене, като 90% от продукцията й се доставя в чужбина в различни региони, включително Европа, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и арабските страни.

Сделката беше завършена на 30 юни 2023 г., след като купувачът получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, българския анти-монополен регулатор. Шрайбер Фуудс България ще продължи да работи автономно и да бъде надежден доставчик на висококачествени млечни продукти на някои от водещите марки и на големи търговски вериги. Настоящите й продукти включват прясно мляко, българско традиционно кисело мляко, напитки от кисело мляко, десерти на основата на кисело мляко и орални рехидратиращи разтвори.

Това стратегическо придобиване позиционира бизнесът на Джозеф Джабра като една от най-големите млечни групи в България, с продажби от около 100 млн. лв. Синергията между новопридобитото дружество и MJ Dairies ще даде възможност на групата да засили пазарното си присъствие и да предложи широка гама от висококачествени млечни продукти на българските потребители и на международните пазари.

Купувачът има амбициозна инвестиционна програма за следващите няколко години, като планира да инсталира 4 нови производствени линии, да увеличи производствения капацитет с повече от 50% и да пусне собствени марки като допълнение към сегашния бизнес на Шрайбер Фуудс България с частни марки и производство по поръчка.

Коментирайки сделката, Джозеф Джабра изрази ентусиазма си, като каза: „От началото на бизнеса си в България съм инвестирал повече от 20 милиона евро в страната. Това придобиване е доказателство за нашия ангажимент към българската млечна промишленост и представлява важен крайъгълен камък по пътя ни към растежа. Ние сме развълнувани да ръководим една от най-големите млечни групи в България и с нетърпение очакваме да продължим традицията си да произвеждаме изключителни млечни продукти както за местни, така и за международни потребители. Изключително съм благодарен на нашите финансови съветници, СОРТИС Инвест, за това, че ръководиха тази сложна сделка по безупречен начин, договориха прекрасна сделка и ни предоставиха безценни съвети и помощ във всеки един аспект на това придобиване. “

Г-н Мартин Паев, CFA, изпълнителен директор на СОРТИС Инвест заяви: „Ние сме изключително горди, че реализирахме това забележително придобиване. В СОРТИС вярваме в силата на стратегическите партньорства за катализиране на растежа и стимулиране на иновациите. Тази сделка е още едно доказателство за нашия непоколебим ангажимент към успеха на нашите клиенти и за способността ни да осъществяваме сложни сделки  с прецизност и внимание към детайла. Ние реализираме възможности, които оформят цели индустрии, и имаме готовност да подкрепим повече визионерски предприемачи в стремежа им към върхови постижения. “

SORTIS INVEST was exclusive financial advisor to the owner of MJ Dairies in the acquisition of Schreiber Foods Bulgaria

 

ЗА MJ DAIRIES (Ем Джей Дериз)

Ем Джей Дериз (MJ Dairies) е виден играч в българската млечна промишленост, базиран в град Карлово, с годишни продажби от над 40 млн. лв. (20 млн. евро). Специализирана в разнообразна гама от видове краве, козе и овче сирене, MJ Dairies е спечелила репутация за предоставяне на първокласни млечни продукти на клиенти по целия свят. Отдадеността на компанията да произвежда автентични вкусове, типични за Ливан, Турция, Армения, Сирия и Кюрдистан, плени сърцата на претенциозните потребители.

ЗА SCHREIBER FOODS

Базирана в Северна Америка, Schreiber Foods е водещ производител на частни марки млечни продукти – крема сирене, натурално сирене, преработени сирена, кисели млека и стабилизирани напитки. Нейните повече от 9000 служители и присъствие на пет континента позволяват на Schreiber да бъде основна съставка в успеха на своите клиенти. С годишни продажби от над 5,7 милиарда долара, компанията си партнира с най-добрите търговци на дребно, ресторанти, дистрибутори и производители на храни по целия свят. Компанията има отговорност да прави добро в света и се стреми да бъде различна във всичко, което прави.

ЗА СОРТИС ИНВЕСТ

СОРТИС Инвест е известен бутик за инвестиционно банкиране, базиран в София, България, част от СОРТИС Груп. Тя е член на Globalscope Partners, глобално семейство от 55 независими фирми за сливания и придобивания в 46 страни с екип от 400+ професионалисти и повече от 20,8 млрд. щатски долара завършени сливания и придобивания и сделки с частен капитал в световен мащаб през 2022 г.

СОРТИС Инвест консултира клиенти в различни сектори, включително телекомуникации, медии и технологии (ТМТ), финансови услуги, храни и напитки, науки за живота, химикали, образование, отбрана, производство, търговия, енергетика, минно дело, транспорт и логистика, хотелиерство и недвижими имоти.

За повече информация и въпроси, моля, свържете се с г-н Мартин Паев, Управител, на paev@sortis.bg или тел. 088 50 50 200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *