СОРТИС ИНВЕСТ КОНСУЛТИРА ДЕНТАТЕХНИКА ОТНОСНО СКЛЮЧВАНЕТО НА СДЕЛКА С ДЕНТОТАЛ, КОМПАНИЯ ПРИТЕЖАВАНА ОТ АБРИС КЕПИТЪЛ ПАРТНЪРС

СОРТИС ИНВЕСТ КОНСУЛТИРА ДЕНТАТЕХНИКА ОТНОСНО СКЛЮЧВАНЕТО НА СДЕЛКА С ДЕНТОТАЛ, КОМПАНИЯ ПРИТЕЖАВАНА ОТ АБРИС КЕПИТЪЛ ПАРТНЪРС

Обединявайки силите си с най-големия дистрибутор на дентално оборудване и консумативи в България, Дентотал Груп се стреми да се превърне във водещия доставчик на стоматологични изделия в Централна Европа

Собственикът на Дентатехника, най-големия дистрибутор на дентално оборудване и консумативи в България, постигна споразумение с Абрис Кепитъл Партнърс („Абрис“), централно-европейския фонд за капиталови инвестиции, съгласно което, при  получаване на одобрение от съответните органи за защита на конкуренцията, Дентатехника ще се присъедини към водещия дистрибутор на стоматологични продукти в Румъния – Дентотал Груп – създавайки регионален лидер и отключвайки значителен потенциал за синергии. СОРТИС Инвест работи по транзакцията като ексклузивен финансов консултант на собственика на Дентатехника, който ще продължи да ръководи българското дружество и след сделката.

Чрез тази транзакция Дентатехника ще консолидира водещата си позиция на пазара, ще запази своята оперативна самостоятелност и ще продължи да бъде доверен доставчик на висококачествени продукти за повече от 3000 стоматологични клиники и лаборатории в България. То ще продължи да обслужва клиентите си със същото внимание и отдаденост, тласкайки развитието на иновациите в денталния сектор и значително разширявайки палитрата от предлагани продукти и услуги с подкрепата на Дентотал Груп.

„Съчетаването на екипите и опита на Дентотал и Дентатехника със знанията и подкрепата на Абрис, е изключително обещаващо предложение и съм убеден, че заедно ще изведем компанията на следващо ниво. Развълнуван съм да видя как Дентатехника се присъединява към групата на Дентотал и ще подкрепям активно групата за постигането на нейните амбициозни цели. Ние сме много благодарни на г-н Мартин Паев и на целия екип на СОРТИС Инвест за това, че ни представиха тази възможност и че ни помогнаха да постигнем взаимно изгодно споразумение с Абрис за транзакция, която вярвам ще помогне за ускоряване развитието на сектора на доставка на стоматологични продукти в България и Румъния“, коментира Васил Попов, собственик и управител на Дентатехника.

След осъществяването на това международно сливане, намеренията на Абрис са да продължи да изгражда Дентотал като водещ регионален играч посредством органичен растеж и по-нататъшна консолидация на пазарите в България и Румъния. Абрис има амбицията да създаде най-големия доставчик в Централна Европа предлагащ на едно място пълен набор от продукти и услуги за стоматологични клиники и лаборатории.

 

 

ЗА АБРИС КЕПИТЪЛ ПАРТНЪРС

Абрис Кепитъл Партнърс е водещ независим мениджър на фондове за капиталови инвестиции, фокусиран върху възможностите на средния пазар в държавите от Централна Европа. Създаден през 2007 г., Абрис се стреми да идентифицира и да си партнира с най-успешните и динамични средни предприятия в Централна Европа, които могат да се възползват от притока на капитал и/или управленски опит както на стратегическо, така и на оперативно ниво. С инвестиционен капитал от почти 1,3 милиарда евро, Абрис управлява финансови средства на редица водещи световни инвестиционни институции, включително корпоративни и публични пенсионни фондове, финансови институции, фондове-от-фондове и фондове на американски университети. Абрис има дългосрочен инвестиционен хоризонт и обикновено се насочва към сделки за цялостно изкупуване или придобиване на мажоритарна собственост. Обичайният финансов ангажимент на Абрис за всяка отделна транзакция варира от 30 до 75 милиона евро, като при необходимост са налични и по-големи средства. Консултантският бизнес на Абрис работи с екипи, базирани във Варшава и Букурещ.

 

ЗА ДЕНТОТАЛ

Дентотал е водещ дистрибутор на продукти за дентална грижа в Румъния, с повече от 12 000 клиенти – клиники и лаборатории за дентална грижа в цялата страна. Компанията е основана през 1994 г. и се разраства с първата вълна на румънската икономика, като днес наброява повече от 150 служители. През 2005 г. Dentotal изгражда собствена централа в централната част на Букурещ. През 2019 г. компанията достига нов етап с придобиването си от фонда за частен капитал Абрис Кепитъл Партнърс. Стратегията на Абрис за развитието на Дентотал отчита ускорения растеж на компанията, за да я превърне в платформа с всичко необходимо за дентални клиники и лаборатории.

 

ЗА ДЕНТАТЕХНИКА

Дентатехника е най-големият дентален дистрибутор в България с пълно портфолио от стоматологично оборудване и консумативи и национално покритие. Компанията е основана през 1991 г. и оттогава играе водеща роля в оформянето на съвременната дентална индустрия в България, като въвежда нови технологии на местния пазар, обучава зъболекари, консултира и доставя модерно оборудване за много от най-добрите стоматологични клиники в страната.

ЗА СОРТИС ИНВЕСТ

СОРТИС Инвест е бутик за инвестиционно банкиране със седалище в София, България, част от СОРТИС Груп. Компанията е член на Globalscope Partners, глобално семейство от 55 независими консултантски фирми за сливания и придобивания в 46 държави с екип от 650 професионалисти и повече от 10 000 приключени сделки за сливания и придобивания и финансирания с дялов капитал по целия свят.

СОРТИС Инвест консултира клиенти в различни сектори, включително телекомуникации, медии и технологии (TMT), финансови услуги, храни и напитки, науки за живота, химикали, образование, отбрана, производство, търговия, енергетика, минно дело, транспорт и логистика, хотелиерство и недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *